Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία!

           Ήταν το σύνθημα των φοιτητών που επαναστάτησαν πρώτοι με την κατάληψη του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, ενάντια στην χούντα,από τις 14 εώς τις 17 Νοέμβρη του 1973, όπου η χώρα βρισκόταν σε γενικό αναβρασμό. Για ακόμη μία φορά η νεολαία τότε πρωτοστάτησε στον αγώνα για μιά αδούλωτη κοινωνία, απαλαγμένη από κάθε δικτάτορα και από κάθε ιμπεριλιστή (βλέπε Η.Π.Α.), μακρυά απ'τα "δίχτυα" του ΝΑΤΟ , και ανεξάρτητη από κάθε κερδοσκοπική αντιλαϊκή πολιτική...
        Η θυσία χιλιάδων νέων στις 17 Νοέμβρη, στο βωμό της ελευθερίας του ελληνικού λαού, η αιματοχυσία και ο θάνατος στους δρόμους της Αθήνας τη μέρα εκείνη κατά τη συμπλοκή με τον στρατό και την αστυνομία, η ανοχή των επαναστατών-κομμουνιστών στα βασανιστήρια της δικτατορίας, η αισιοδοξία του κόσμου , το ψυχικό τους σθένος.....όλα αυτά μαρτυρούν τη δύναμη που έχει ένας λαός, που όταν θέλει κάτι μπορεί να το καταφέρει με σιγουριά και τόλμη!
.........37 χρόνια μετά και ενόσω ζούμε σε ένα "ελεύθερο" τυπικά κράτος (και αφού μιλάμε για κράτος, κατα συνέπεια αναφερόμαστε και σε υποταγή της εργατικής τάξης στους αστούς, σε μια μορφή δηλαδή "καπιταλιστικής δικτατορίας") τα συνθήματα παραμένουν επίκαιρα και τα αιτήματα μας ολόιδια και απαράλλαχτα! Κάτι που αποκρύπτεται στις μέρες μας είναι ότι το κύριο αίτημα των φοιτητών κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ήταν η μεν πτώση της χούντας ,αλλά και η λαϊκή κυριαρχία !!! Το μόνο σίγουρο είναι ότι στις μέρες μας λαϊκή κυριαρχία δεν υφίσταται και δέν θα υπάρξει όσο το κεφάλαιο θα μας κυβερνά."Ψωμί" λοιπόν δέν υπάρχει και αν υπάρχει δεν το έχει ο λαός.......συνεχίζουμε και τρώμε απ'τα ψίχουλα που μας πετάνε (περιορισμένος μισθός, χαμηλή σύνταξη, σχεδόν ανύπαρκτο επίδομα ανεργίας κ.ο.κ.) ."Παιδεία";;; Ούτε κουβέντα! Ουσιαστική μόρφωση παρέχεται σε αυτόν που έχει την οικονομική ευχέρεια.....ενώ οι υπόλοιποι αρκούνται στην κατά παραγγελία "δια βίου μόρφωση" από το νέο "ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α.Ε." που μας πλασάρει η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου. "Ελευθερία" ;;; Ας μήν κρυβόμαστε πίσω απ' το μικρό μας δαχτυλάκι.....μόνο ελεύθεροι δεν είμαστε! Είμαστε δέσμιοι της πλουτοκρατίας.Όταν σταματήσει η εκμετάλλευση του ανθρώπου από άνθρωπο,ας συναχθούμε όλοι μαζί τότε και ας αρχίσουμε σιγά-σιγά να μιλάμε για ελευθερία!
           Το σύνθημα λοιπόν εκσυγχρονισμένο θα πρέπει να ακουστεί στον εορτασμό του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη και στην πορεία του ΠΑΜΕ-ΜΑΣ-ΟΓΕ προς την αμερικάνικη πρεσβεία :
 "ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ..ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ"!!!


9 σχόλια:

  1. Oreo post Mano,symfono ligo ligotero apo to 100% mias kai ta perissotera einai koinos apodextes alithies.Oreo blog,sunexise etsi oso ta blogs paramenoun eksw ap ton klio tis logokrisias.A kai epi ti efkeria,esvisa to comment sou ap to chat alla mi me pareksigiseis,den logokrinw,apla protimw ligh anonimia ;) keep writing...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. arakse re siga!xeromai pou egrapses ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Oreo to post alla na thesw kapoia themata gia problimatismo... O noemvris tou 73 kai oi prohgoumenoi mhnes ontws apoteloun mia apo tis pio lampres selides sthn neoterh istoria. Ena gegonos pou xarakthrizotan apo ta oneira ths tote neolaias me safi politiko xarakthra kai sygkekrimeno stoxo. H maurh pleura se olo auto pou shmera to apokaloume lanthasmena giorth einai apo ayto anadeixthikan ta megalytera karkinwmata ths newteris politikis istorias. Thimamai xarakthristika to anarxiko synthima pou antikrisa tetoies meres sthn sxoli mou, "ma kala posoi xwresan se auto to polytexneio". Oportounistes pou megalwnontas ksethoriasan ta rhxa idanika tous kai apotelesan thn gnwsth katalhksh pou mallon exeis zhsei, zeis kai tha zeis. Giati mallon einai xarakthristiko ths anthrwpinis fushs h synthritikopoihsh na einai amesh synarthsh me thn hlikia. Alla edw einai den einai toso apla ta pragmata. Anthrwpoi pou eniwsan sta 20 tous pio konta apo pote sthn eksousia, pou eniwsan oti symmeteixan se kati ontws shmantiko eixan dyo dromous. 1. Thn afaneia kai thn synexeia ths agwnistikis poreias tous kai 2. to ksepoulhma twn idanikwn tous kai thn eksousiolagneia pou tous prosefere to kathe kommatiko tous plaisio (mhdenos eksairoumenou). Gia auto se kathe periptwsh h idanikopoihsh prepei na ginetai me prosoxi. Sigoura h mnhmh prepei na meinei zwntanh alla h meleth pera apo thn klassiki giortoula kathe xrono sta sxoleia einai anagkaia. Giati oi kommatikes trives edinan kai epairnan kai h olh ekvasi tou gegonotos ofeiletai sto hlithio antipalo pou yphrxe apenanti. Kanete enan parallhlismo me to shmera (astoxos katamia ennoia men, xrhsimos de) kai fantasteite ti iasko tha eixame. Kai edw kollaei kai mia kritiki sto KK pou istorika prospathei na hghthei (pio akompsa na kapelwsei) authormites kinhseis. Kai fysika ola ayta fainontai kai apo tis diaspastikes taseis pou epikratoun akoma kai sto pio aplo pragma stis poreies. Telospantwn gia na mhn paw polu kontra apo thn arxh na kleisw me mia apo tis asximes eikones pou mou exoun meinei sto mualo. Na blepw se poreia me koines diekdikiseis apenanti mou alusides tou pame san na eimai egw o exthros.

    Panta h apopsi mou fysika. Kwstas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Dear kwstas...
    Καταρχάς σε ευχαριστώ προσωπικά που διέθεσες έστω και λίγο απ'τον πολύτυμο χρόνο σου για να διαβάσεις αυτά τα αρθράκια και είμαι χαρούμενος που μοιράζεσαι μαζί μας τις απόψεις σου.Είναι ξεκάθαρο ότι τέτοιες κουβέντες,είναι ανθρωπίνως αδύνατον να ολοκληρωθούν και να οδηγήσουν κάπου στα πλαίσια του διαδικτυακού κόσμου, αλλά όσο μπορώ θα σε βοηθήσω να κατανοήσεις καλύτερο το σκοπό του συγκεκριμένου άρθρου, το ίδιο το άρθρο, αλλά και το blog αυτό γενικότερα...
    Αρχικά θα πρέπει να ξέρεις ότι αυτό το άρθρο, δεν έγκειται σε καμμία περίπτωση, στα πλαίσια μιας γιορτούλας όπως όλοι την μάθαμε στα σχολεία.Το ακριβώς αντίθετο μάλλον!Τα σύγχρονα μέσα προσπαθούν να αποκρύψουν-αρκετά έντεχνα- μερικά σημαντικά στοιχεία εκείνης της εξέγερσης, να εκφυλίσουν την ανάμνηση του πολυτεχνείου του '73 με το να την αναγάγουν σε μια ασήμαντη γιορτούλα.Με λίγα λόγια προσπαθούν να εξαλείψουν κάθε ηρωϊκό στοιχείο εκείνης τις περιόδου.Πράγματα που δεν γνωρίζει η πλειονότητα του λαού πλέον.
    Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου, ότι από εκείνη ακριβώς την περίοδο γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν τα μεγαλύτερα καρκινώματα της σημερινής πολιτικής και τα σημερινά "τέρατα" προσθέτω εγώ που ταλανίζουν την κοινωνία μας.Αλλά όπως είπες και εσύ, αυτό είναι αποτέλεσμα των ξεθωριασμένων ιδεολογιών-όπως αυτή του οπορτουνισμού που σήμερα εμφανίζεται ώς σωτήρια δύναμη με μία σωστική λέμβο και ένα ευχάριστο ταξίδι,χωρίς όμως κανένα ουσιαστικό προορισμό ,χωρίς ουσιαστικό σχέδιο δράσης-.
    Δεν προσπαθούμε εδώ να ιδανικοποιήσουμε με τίποτα , την επέτειο του Πολυτεχνείου ,ούτε θα παρερμηνεύσουμε οποιοδήποτε γεγονός προς όφελός μας.Λέμε εδώ τα πράγματα με το όνομά τους.Πιστεύω πως είναι ξεκάθαρο ότι παραθέτουμε εδώ πικρές αλήθειες. Δεν είναι ανάγκη να συμφωνήσεις μαζί μας εδώ με το 100% των λεγομένων, αλλά επειδή όπως κατάλαβα είσαι ένας νοήμων άνθρωπος με σωστή συνείδηση των καταστάσεων και αρκετά ανοιχτόμυαλος , πιστεύω πρέπει να παραδεχτείς έστω ένα 99% της αλήθειας που εμφανίζεται εδώ.
    Όσον αφορά το ΚΚ ποτέ δεν προσπάθησε να καπελώσει καμία ηρωική πράξη ,ούτε να ηγηθεί ποτέ οποιαςδήποτε εξέγερσης-κινητοποίησης. Είναι λανθασμένη ακόμα και η λέξη "ηγούμαι" εδώ.Όταν μιλάς για το ΚΚ δέν αναφέρεσαι σε κανένα πρόσωπο, σε κανένα ηγέτη, σε κανέναν εξουσιαστή , ούτε σε ένα οποιοδήποτε ψυχρό, αποκομμένο απ'τον κόσμο, κόμμα.Αναφέρεσαι σε ολόκληρη την εργατική τάξη.Στο μεγαλύτερο κομμάτι του λαού.Οφείλεις να παραδεχτείς και σε αυτό το σημείο μια σημαντική αλήθεια.Το ΚΚΕ ήταν πάντα στο πλάι του λαού σε όλους τους αγώνες, και τα μέλη του καθώς και οι εργάτες είναι πάντα μπροστάρηδες σε οποιαδήποτε λαϊκή εξέγερση.Μιλώντας για βασανηστήρια σε κομμουνιστές στο άρθρο μου, δεν αναιρώ τα βασανηστηρια σε εκατοντάδες άλλους επαναστάτες της εποχής-ανεξάρτητους και μη! Μιλώντας για το σθένος του λαού και του φοιτητών εκείνη την εποχή στον αγώνα τους κατά της χούντας καθώς και για τον θάνατο αρκετών από αυτών είναι φυσικό και αυτονόητο ότι δεν μιλώ μόνο για κομμουνιστές.Κανείς δεν απαρνήθηκε το αυθόρμητο που χαρακτήριζε εκείνο τον αγώνα.Δίνουμε συγχαρητήρια σε εκείνα τα παιδιά.Ας μην ξεχνάμε όμως πως όλα ξεκίνησαν με την οργάνωση της πάλης των φοιτητών. Φυσικά δεν ήταν όλοι τους σοσιαλιστές-κομμουνιστές με την έννοια του Μαρξ....μέσα στη Συντονιστική Επιτροπή που συγκροτήθηκε στο Πολυτεχνείο λίγο πριν την κατάληψή του, εκτός απο το μεγαλύτερο μέρος της που ήταν φοιτητές της Αντι-ΕΦΕΕ (ΚΝΕ),αποτελούνταν και από αρκετούς άξιους αγωνιστές του "Ρίγα Φεραίου" αλλά και κάποιοι αριστεριστές.Ως εκ τούτου αναγνωρίζουμε όλοι τον αγώνα των φοιτητών ανεξαρτήτως κομματικής παράταξης. Γίνεται όμως ιδιέταιρη έμφαση στο άρθρο αυτό για τους κομμουνιστές γιατί αυτοί ήταν και θα είναι ο κύριος εχθρός του παρόντος συστήματος.Ότι και εαν προβάλλουν με τα λόγια τους, ο μόνιμος εχθρός των αστών ήταν και θα είναι η εργατική τάξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. (συνέχεια comment)
    Η ταξική διαφορά που έχει δημιουργηθεί από το παρόν σύστημα είναι αυτή που κάνει εμφανή τον κύριο εχθρό των ολίγων πλέον καπιταλιστών.Το βαθύτερο μύνημα που κρύβει αυτό το άρθρο είναι ότι η τυραννία τβν αστών είναι εδώ για να μας χαντακώνει όλο και περισσότερο μέρα με την μέρα. Ο παραλληλισμός λοιπόν με το σήμερα δεν είναι λοιπόν διόλου άστοχος....Είται με την μορφή της χούντας(δηλαδή της δικτατορίας των αστών) είται με την μορφή του δικομματισμού, (αλλάζουν μορφή ανάλογα με τις συνθήκες για να χειραγωγούν αναλόγως τον λαό), οι εναπομείναντες καπιταλιστές θα είναι εδώ και θα μας αφαιρούν όλο και περισσότερα ανθρώπινα δικαιώματα, θα μας καταπονούν, θα μας εκβιάζουν , θα μειώνουν την εργατική μας αξία, θα μας πετάνε στο δρόμο όταν τελειώνει ο ρόλος μας στο παιχνίδι του κέρδους......
    Για να μην σε κουράσω άλλο θα κλείσω και εγώ με αυτό που ανέφερες...Δεν γνωρίζω ποιές είναι οι πολιτικές σου πεποιθήσεις , ποιος ήταν ο ρόλος σου στην πορεία , ποιές είναι οι διεκδικήσεις σου ακριβώς.Σε καμία περίπτωση δεν σε θίγω οπότε μην το πάρεις στραβά.Η ιστορία έχει δείξει δυστυχώς ότι ο αγώνας κόντρα στους κεφαλαιοκρατικούς μηχανισμούς ,όπως η αστυνομία και τα ΜΑΤ...είναι εφικτός μόνο με βίαια μέσα....με τον ίδιο τρόπο που μια επανάσταση ενάντια στο κατεστημένο, θα έρθει με την οργή του λαού και μάλιστα βίαια....Δεν είμαστε υπέρ της βίας φυσικά αλλά όσο αυτοί οι "αστακοί" θα στέκονται απέναντί μας με τα όπλα,τα γκλομπ , τις ασπίδες, και τα δακρυγόνα ....η ενότητα των εργατών του ΠΑΜΕ απαιτεί ισχυρό κλειό, και δυνατό αδιάσπαστο μπλοκ προστατευτικό αρχικα για το σύχρονο προλεταριάτο και για το λαό. Δεν πιστεύω ότι οι εργάτες του ΠΑΜΕ είχαν καμία εχθρική τάση απέναντί σου.....το είδες αρκετά στραβά μπορώ να πώ....
    Δεν είναι αναγκαστικό να μπείς σε ένα μπλόλ ενός συγκεκριμένου κόμματος που να υποστηρίζεις , σε μια πορεία. Οι κατακτήσεις είναι πράγματι κοινές και συγκεκριμένα το ΠΑΜΕ καλεί όλο τον λαό στο πλάι του ανεξαρτητα με τις όποιες διαφωνίες...και για αυτό διαθέτει πολυ καλή περιφρούρηση!
    Να ξέρεις επίσης ότι είναι πολύ άσχημη και η εικόνα να βλέπουμε παιδιά και γέρους να κυκλοφορούν στο πλάι της πορείας μόνο και μόνο για να μην μπουν σε ένα μπλοκ και "στιγματιστούν" και να τρώνε ύστερα όλα τα δακρυγόνα και όλο το ξύλο που είναι διατεθειμένος να δώσει ο "στρατός" των αστών....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σωστά αυτά που αναφέρεις και συμφωνώ για την θέση του ΚΚΕ στο πλάι του εργάτη. Η δύναμη του ΚΚΕ στον συνδικαλισμό και στην νεολαία (την σχολική ιδιαίτερα) είναι αδιαμφισβήτητα σημαντική. Και φυσικά δεν είπα κάτι για το ΚΚΕ και το πολυτεχνείο ή κάτι για το άρθρο σου. Μια συμπλήρωση έκανα για μια άλλη οπτική του θέματος λίγο πιο μηδενιστική (το παραδέχομαι). Ο ρόλος του ΚΚΕ στις αυθόρμητες εξεγέρσεις είναι λίγο σκοτεινός στο μυαλό μου. Μπορείς να δεις την πρώτη που μου έρχεται στο μυαλό το 79 για τον νόμο 815 και την κατάληψη του χημείου. Αλλά και στην νεότατη ιστορία που και οι δύο έχουμε ζήσει μπορώ να θυμηθώ την αίσθηση του "κρίμα" που αισθάνθηκα όταν η πορεία του ΚΚ πήγαινε προς την Πειραιώς τον Δεκέμβρη του 08. Μπορεί να μην συμβάδιζαν οι στόχοι αλλά για θα μπορούσαν να εμφανιστούν κάποιοι πιο ανοιχτόμυαλοι και προπάντων πιο αλληλέγγυοι. Γιατί η κοινωνική αλληλεγγύη είναι το μόνο όπλο που έχει μείνει. Για την βία δεν έχω καταλήξει για να σου πω. Εμένα σήμερα δεν με εκφράζει και όλα τριγύρω μου τα βλέπω σαν ένα παιχνίδι. Αλλά θα παραθέσω και άλλο ένα κείμενο με ιστορικό χαρακτήρα για προβληματισμό:

    http://allotriosi.wordpress.com/2008/12/25/oikodomoi/

    Δεν θέλω να το συνεχίσω αλλά να κλείσω με μία σκέψη μου. Ας ακουστεί βαρύ αλλά γενικά ο φόβος μου είναι ότι το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα της Ελλάδος παίζει με τους όρους της αστικής δημοκρατίας με όλες τις κακές έννοιες που μου έρχονται στο μυαλό.

    Υγ. Για να μην κατηγορηθώ ως αντικομουνιστής (είναι της μόδας γενικά) γενικά παροτρύνω κόσμο που δικαιολογημένα φοβάται να κατέβει στις πορείες να κατέβει με το ΠΑΜΕ μιας και πιστεύω στα θετικά της μαζικότητας αλλά και της αλληλεγγύης.

    Φιλικά για μια ακόμη φορά
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν αναφέρθηκα σε τέτοιου ειδους βίαιες κινήσεις, όπως αυτή των εργατών στο blog που μου έστειλες.....
    Μιλησα για κάτι διαφορετικό....για βίαιη επανάσταση......πράγματα που τα απέδειξε ο Μαρξ μεσα από το μανιφέστο και το "κεφάλαιο" και Λένιν στο "Κράτος και Επανάσταση"...Ας μην το πάμε παραπέρα.....ας κρατήσουμε τα θετικότερα σημεία..
    Σε ευχαριστώ για τη στήριξη
    ΜΑΝΟΣ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΕΝ ΗΤΑΝΕ ΓΙΟΡΤΗ, ΡΩΤΗΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΝΙΤΕΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝΕ ΕΚΕΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή